Siirry pääsisältöön

Oppimateriaalin tuottaminen ja käyttö


Opetuksessani 
olen käyttänyt laajasti erilaisia opetus-
ja arviointimenetelmiä (yksilö-ryhmä ja verkko-opetus).
Erityisesti olen mieltynyt verkko-oppimisympäristöjen
kuten Optima käyttöön opetuksen ja opetus-
kokonaisuuksien jäsentämisessä, luento- ja muun
oheismateriaalin välittämisen kanavana sekä
oppimistehtävien koostamisessa.

Oppimateriaalien laadinnassa lähtökohtanani on
opetettavan kokonaisuuden perusteet,
jotka muodostavat rungon kulloisellekin
opintokokonaisuudelle. Oppimateriaalini
ovat usein koostuneet PP -esityksistä, joita olen
elävöittänyt itsekin ottamillani valokuvilla sekä
muilla kuvilla ja videoilla. Kuvat ja visuaaliset
ilmaisun muodot usein auttavat vaikeiden ja
monimutkaisten asioiden hahmottamista.
PP -esitykseen, jonka saa kaikkien nähtäville esimerkiksi verkko-oppimisympäristöön olen usein sisällyttänyt opintokokonaisuuden/-jakson tavoitteet sekä sisältökuvauksen sekä tehtävien ohjeistukset. Näin opiskelijoilla on mahdollisuus seurata opetuksen etenemistä opintojakson aikana sekä arvioida tavoitteiden saavuttamista.

Käytän opetuksessani runsaasti erilaisia yhteisöllisiä ryhmätehtäviä, jotka johdattavat opiskelijat konstruktiiviseen tiedon rakentamiseen. Opetuskokemuksen karttuessa olen kyennyt merkittävästi lisäämään keskustelevan opetuksen määrää opetukseeni, minkä itse koen ohjaavan opetustani opiskelijakeskeiseen suuntaan niin, että opetuksessa korostuvat ne sisällön alueet, joita opiskelijat juuri sillä hetkellä kokevat tarvitsevansa oppiakseen.

Oppimateriaalien laadinnassa sekä opetusmenetelmien suunnittelussa olen huomioinut saamani palautteen niitä koskien ja pyrkinyt luomaan esim. PP -esityksistä mahdollisimman selkeitä ja visuaalisesti miellyttäviä. Oppimateriaalin tuottamiseen liittyen olen ollut mukana kansallisen hoitotieteen didaktiikan opetusverkoston oppikirjan työstämisessä ja tuottanut yhden osajulkaisun ko. oppikirjaan.

Opiskelijoiden osaamisen ja oppimisen arviointia varten tapanani on laatia opintojakson tavoitteisiin ja sisältöön liittyen arviointimatriisi, joka on myös opiskelijoiden nähtävillä heti opintojakson alussa. Pyrin laatimaan oppimistehtävät siten, että voin seurata ja ohjata opiskelijoiden oppimista läpi opintokokonaisuuden (väliarvioinnit) ja antaa opiskelijoille kehittävää palautetta opintojakson edetessä. Tapanani on myös summatiivisen arvioinnin kyseessä ollessa antaa kehittävää palautetta opiskelijoille. Arvioinnin objektiivisuutta lisätäkseni sekä opiskelijoiden oppimista ja konstruktiivista näkemystä tukeakseni käytän myös opiskelijoiden vertaisarviointia osana oppimisen arviointia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tervetuoa lukemaan opetusportfoliotani

Hyvä lukija, Tämän blogin tarkoituksena on esitellä opetusansioitani.  Opetusportfoliossa tarkoituksenani on kertoa oman opetukseni taustalla olevista tekijöistä sekä selventää ajatteluani opetuksesta ja kertoa opetusfilosofiani. Haluan tuoda esille oman näkemykseni ja historiani opettajana portfolion pääsisällön koostuessa perustiedoista, opetusfilosofiani luonnehdinnasta sekä koulutukseni ja osaamiseni kuvaamisesta. Lopussa on vielä tarkennuksia ja lisäyksiä tehtävistä sekä vastuista, jotka ovat vaikuttaneet ja laajentaneet kokemuksiani opettajan työhön liittyen. Olen järjestänyt blogin siten, että opetusportfolio-osa löytyy  yläreunassa olevan otsikkorivin takaa (pinkillä värillä). Näiden o tsikoiden takaa löydät tietoa opetuskokemuksestani.  Blogin tekstiosassa puolestaan nostan esiin koulutukseen, oppimiseen ja opetamiseen liittyviä asioita ja  ajatuksia.  Omaa opettamistani ohjaava ajatus kiteytyy Kaarina Määtän sanoin siihen, että minull...